O meni:

Viktorija Rozman Bitenc, svobodna umetnica in slovenska fotografinja, *23. december 1992, Ljubljana.

Raziskujem vse kar je nenavadno in očem skrito. Največja ljubezen so mi zapuščene zgradbe in ljudje z roba. Zgradbe imajo v sebi zgodbe, takšne in drugačne. Vsaka ima svojo življenjsko zgodbo. So kot ljudje. Tudi one imajo v sebi energijo, ki jo oddajajo. Le ta polni mojo notranjo praznino in mi služi za pomoč brezdomcem in narkomanom.

V svoj foto objektiv skušam ujeti prav vsak skriti in ne skriti kotiček. Fotografiram zapuščeno, kakor ne zapuščeno in polno energije in svežine.

Življenje je zame raziskovanje, kateremu nikoli ni konca. Zato skušam v svojemu življenju videti, poskusiti, slišati, se naučiti čim več. Nikoli ne vemo, kdaj nas doleti konec naše poti.

Opozorilo / Warning

Vse fotografije so last avtorja tega bloga in so zaščitene z avtorskimi pravicami. Kakršna koli uporaba fotografij mora biti odobrena s strani avtorja.

All photographs are property of author of this blog and are protected by copyright.
Any usage of photos must be approved by the author.

Trailer "Koliko se ljubiš?" (Docum. movie)

sobota, 12. januar 2013

Odgovor na opoldansko vprašanje: "Zakaj gradimo stolpnice?"

Odgovor na opoldansko vprašanje:
"Zakaj gradimo stolpnice?"
Odgovori na opoldanska vprašanja: Zakaj gradimo stolpnice?

Moje mnenje Viktorija Rozman:  Danes ste postavili vprašanje, na katerega se lahko pošteno razpišem. Ker se v življenju ukvarjam z brezdomstvom in s pomočjo ljudem, ki so brez strehe nad glavo, spremljam arhitekturno dogajanje in nove projekte v Ljubljani tudi Ljubljano samo, si dovolim napisati.
Najprej bom komentirala, kar je napisano v naslovu. »MOL je dala zeleno luč za gradnjo dveh stolpnic...« Res potrebujemo dva nova stanovanjska objekta, stolpnici? Je v mestu Ljubljane res takšno povpraševanje po stanovanjih? Mislim da ni. Ljudje nimajo denarja, da bi si lahko privoščili novo stanovanje, le tisti nekateri kateri imajo visoko finančno stanje. Vse več brezposelnosti, brezdomstvo narašča, mesto pa vlaga denar in prostor v gradnjo stanovnajskih objektov. To je neumnost. To je še en dokaz, da Slovenija vlaga v napačne stvari in ne v tiste, v katere bi morala.
Namesto, da bi vlagali v manjšanje števila brezposelnosti, brezdomstva in drugih socialnih področij, tukaj država rajši veča in viša številko. Da omenim tudi gradbeno jamo Kolizej, Bežigrajski dvori in gradbeno jamo na Masarykovi ulici. Gradbenih jam je kar nekaj, namesto da bi zapolnili jame katere grdo propadajo že več kot 10 let, nekatere tudi 20, vlagajo na nova zemljišča. Preveč je stanovnajskih objektov, polno betona, mislim, da v Ljubljani manjka travnatih površin oziroma krajev, kjer bi se ljudje lahko rekreirali.
Mislim, da politika Slovenije denar vlaga tam kamor ne bi smela, pomojemu mnenju že od osamosvojitve. Investitorji bi lahko denar vlagali v obnovo zapuščenih objektov, ki jih je v Ljubljani kar nekaj. Kot fotograf, kateri se ukvarja s zapuščenimi objekti, vidim, da je Ljubljana polna priložnosti, na katerih bi se investitorji lahko izkazali. Namesto, da dodatno izmrličijo in betonirajo, tisto po čemer ni povpraševanja.
Vsekakor sem mnenja, da morajo odgovornost za propadle projekte prevzeti investitorji, saj vlagajo tja, kamor jim ne bo zneslo, uspelo. Zakaj bi vlagali nekam, za kar nimamo dovolj financ in pomoči? To naredijo po domače povedano samo neumni ljudje, kateri so požrešni uspeha. Želijo investirati v nekaj, kar se jim tisti čas zdi imenitno in dobičkonosno, kasneje pa padajo po polni črti.
Postavili ste tudi vprašanje ali bi moralo mesto določiti potrebo meščanov po stanovanjih. Vsekakor! Toliko stanovanj, kakor je povpraševanja. Lahko bi državna stanovanja, ki jih je več tisoč po Slovneiji (številke rajši ne bom omenila!), dodelili brezdomcem in socialno šibkejšim. Ampak to je neverjetno in nemogoče! Država rajši vlaga denar, tam kjer je nepotrebno in varčuje tam kjer ne bi smela! Slovenija ima pomešane poti, pojme. Včasih me je sram, da sem Slovenka, saj se lahko pohvalim samo s čudovito naravo, le to pa tudi počasi klestijo in uničujejo.

Članek si lahko preberete na spletnem naslovu:
http://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/odgovori-na-opoldanska-vprasanja-zakaj-gradimo-stolpnice.html