O meni:

Viktorija Rozman Bitenc, svobodna umetnica in slovenska fotografinja, *23. december 1992, Ljubljana.

Raziskujem vse kar je nenavadno in očem skrito. Največja ljubezen so mi zapuščene zgradbe in ljudje z roba. Zgradbe imajo v sebi zgodbe, takšne in drugačne. Vsaka ima svojo življenjsko zgodbo. So kot ljudje. Tudi one imajo v sebi energijo, ki jo oddajajo. Le ta polni mojo notranjo praznino in mi služi za pomoč brezdomcem in narkomanom.

V svoj foto objektiv skušam ujeti prav vsak skriti in ne skriti kotiček. Fotografiram zapuščeno, kakor ne zapuščeno in polno energije in svežine.

Življenje je zame raziskovanje, kateremu nikoli ni konca. Zato skušam v svojemu življenju videti, poskusiti, slišati, se naučiti čim več. Nikoli ne vemo, kdaj nas doleti konec naše poti.

Opozorilo / Warning

Vse fotografije so last avtorja tega bloga in so zaščitene z avtorskimi pravicami. Kakršna koli uporaba fotografij mora biti odobrena s strani avtorja.

All photographs are property of author of this blog and are protected by copyright.
Any usage of photos must be approved by the author.

Trailer "Koliko se ljubiš?" (Docum. movie)

petek, 16. avgust 2013

Primorske novice 29. februar 2013 + besedilo

Februarja meseca sem objavila fotografijo članka iz Primorskih novic, kateri govori o sramoti Kopra - Palači Totto ex Gavardo. Palača kateri mi je dala streho nad glavo v času medenih tednov, je kulturna dediščina, katera žalostno propada. Spodaj si lahko preberete besedilo članka, ki govori o tem neprecenljivem objektu.
Usoda palače Totto ex Gavardo je še vedno zavita v meglo

Sramota in žalost
Prostore palače Totto ex Gavardo v Kidričevi ulici bi lahko namenili univerzi. Takšno stališče, ki je v začetku študijskega leta prišlo iz ust župana Borisa Popoviča, je prineslo kanček upanja, da bo že leta zapuščeno stavbo nekdo vendarle rešil popolnega propada. Do danes se ni zgodilo nič.

KOPER -> Norbert Salobir iz Optike Salobir, ki je večinska lastnica palače, sicer pritrjuje, da se Univerzo na Primorskem dogovarjajo o prodaji. »Prav te dni so na delu geometri, saj urejamo etažno lastnino z manjšinskim lastnikom podjetjem Lanč« je povedal minuli teden in dodal, da bi po njegovem lahko sklenili posel v marcu ali aprilu. Če bi se Salobirju izšlo po prvotnih načrtih, ko so v stavbi, v kateri sta med drugim delovala vrtec in večja športna trgovina, predvideli 22 stanovanj z dvigom mansarde, bi ga naložba stala približno 2,3 milijona evrov. » V lepih časih bi to že bilo narejeno« je razočaran Salobir, ki pravi, da so mu obnovo preprečevali pred vsem neurejeni lastniški odnosi.

Še nič dorečenega

Sodeč po odzivu iz rektorata pa njegova pričakovanja o skorajšnji sklenitvi posla nimajo trdnih temeljev. Rektor Dragan Marušič za zdaj nima odgovora na nobenega od naših vprašanj o tem, kdaj naj bi prišlo do odkupa, od kod bi črpali denar zanj in za obnovo in v kakšni vlogi pri teh načrtih nastopa koprska občina.
Medtem ko usoda palače ostaja zavita v meglo, njena propadajoča notranjost vse bolj skrbi ne le številne Koprčane, pač pa tudi vse, ki jim je nekaj do ohranjanja dragocene kulturne dediščine. Med njimi je tudi 20-letna Ljubljančanka Viktorija Rozman, ki je s fotoaparatom v rokah že lani jeseni smuknila skozi odprta vrata palača.

Na prvi pogled prazne, a polne zgodb

»Presenečena in žalostna sem bila, da takšen objekt propada.« pravi mlada fotografinja, ki je obiskala in poslikala že marsikatero zapuščeno hišo v Sloveniji, tudi nekdanjo koprsko porodnišnico in piransko bolnišnico. »Kar vleče me k tem hišam, ki so na prvi pogled prazne, skozi svoje gole stene pa pripovedujejo skrivnostne zgodbe« prizna.
Fotografije je nedavno posredovala Radiu Capris, ki je prek spletne strani in facebooka z njimi seznalil tudi javnost. Na družabnem omrežju so se takoj vsuli številni komentarji. »Pomembna je zunanja maska Kopra. Kar se dogaja v notranjosti je pač nevidno. Žalostno. Da bivše porodnišnice niti ne omenjamo.« je zapisala uporabnica, ki je predlagala ustanovitev civilne iniciative za ohranitev palače.


»Ob takšnih prizorih me zaboli srce«

Druga meni, da je že prepozno: » Freske so uničene, tudi leseni stropi so videti dotrajani. Odnos nekaterih do kulturne dediščine je katastrofalen. Sicer nisem Koprčanka, a ob takšnih prizorih me zaboli srce, pa naj bodo posneti kjer koli.«
Številni so pripisali dve besedi »sramota« in »žalost«. Marsikdo se je spomnil lastne izkušnje v nekdanjem vrtcu, nekateri pa so bili kritični do varuhov kulturne dediščine »Če si lahko na Zavodu za kulturno dediščino izmišljujejo glede sleherne letvice na oknih, potem je nemogoče razumeti, kako dovolijo, da propada tak objekt.« je zapisal uporabnik. Dragi mu je pritegnil takole: »V tej državi bi morali spremeniti kar nekaj zakonov iz področja varovanja kulturne in naravne dediščine!«

Zavod: lastnik ga je dolžan varovati

Vodja piranske enote Zavoda za varovanje kulturne dediščine Slovenije Bruno Purger pojasnjuje, da so na osnovi konservatorskega programa, izdanih kulturnovarstvenih pogojev in projektne dokumentacije leta 2009 izdali kulturnovarstveno soglasje za to hišo. Dodaja, da je »lastnik dolžan s spomenikom ravnati kot dober gospodar in ga varovati po svojih zmožnostih,« O tem, v kolikšni meti je sploh še moč ohraniti stenske poslikave, ki so »bile« dragocen element kulturne dediščine v palači Totto ex Gavardo, pa da bodo lahko presodili šele po ogledu objekta v dogovoru s lastnikom. 

ILONA DEBEVEC