O meni:

Viktorija Rozman Bitenc, svobodna umetnica in slovenska fotografinja, *23. december 1992, Ljubljana.

Raziskujem vse kar je nenavadno in očem skrito. Največja ljubezen so mi zapuščene zgradbe in ljudje z roba. Zgradbe imajo v sebi zgodbe, takšne in drugačne. Vsaka ima svojo življenjsko zgodbo. So kot ljudje. Tudi one imajo v sebi energijo, ki jo oddajajo. Le ta polni mojo notranjo praznino in mi služi za pomoč brezdomcem in narkomanom.

V svoj foto objektiv skušam ujeti prav vsak skriti in ne skriti kotiček. Fotografiram zapuščeno, kakor ne zapuščeno in polno energije in svežine.

Življenje je zame raziskovanje, kateremu nikoli ni konca. Zato skušam v svojemu življenju videti, poskusiti, slišati, se naučiti čim več. Nikoli ne vemo, kdaj nas doleti konec naše poti.

Opozorilo / Warning

Vse fotografije so last avtorja tega bloga in so zaščitene z avtorskimi pravicami. Kakršna koli uporaba fotografij mora biti odobrena s strani avtorja.

All photographs are property of author of this blog and are protected by copyright.
Any usage of photos must be approved by the author.

Trailer "Koliko se ljubiš?" (Docum. movie)

četrtek, 5. december 2013

Predstavitev knjige avtorice Maye Peron - Vilinski simboli Začni? Včeraj! (4.12.13)

V sredo 4.12.2013 je v prostorih slaščičarne Lolita potekala tiskovna konferenca, kjer je Maya Peron predstavila svojo prvo knjigo - Vilinski simboli Začni? Včeraj!
Tiskovna konferenca s sodelujočimi pri ustvarjanju knjige.
Foto.: VRB
Maya Peron, odprta za vaša vprašanja.
Foto.: VRB

"Življenje je polno vzponov in padcev. 

Naj bo še tako hudo, vedno imamo izbiro - upamo in obupamo."
je zapisala avtorica knjige ob začetku svoje besede.
Nasmejana Maya Peron. Foto.: VRB
Nekaj malega o Mayi in knjigi - Vilinski simboli...

Ko odpremo knjigo se nam pokaže čudovito posvetilo bralcem. Maya je v svojih besedah knjigo posvetila vsem, ki v sebi nosimo vero v vse dobro, si upamo upati in nam ni vseeno. Prepričana je, da svet lahko naredimo lepši in prijaznejši. Začnimo pri sebi. 

Sledi predgovor, katerega je napisala dr. med. specialistka psihiatrije Mojca Zvezdana Dernovšek. 
Mojci se je ob povabilu, da bi napisala uvodnik za knjigo vilinskih simbolov, zbudila želja po neizživetih željah. V predgovoru je kot psihiatrinja opisala dve vrsti mišljenja - magično in logično.
"Ko pridemo na svet, nas starši dobijo v roke brez navodil za uporabo. Tudi ko se naučimo brati, nam nihče ne da v roke navodil za uporabo lastnega telesa, lastnega uma. Sproti se učimo, kdo smo in koga imamo ob sebi. Sproti se učimo, kjer so naše meje, kje so meje pri drugih. Sproti se učimo, kako uporabljati svoje sposobnosti, kamor sodi mišljenje v svojih dveh kvalitetah - magični in logični. Včasih je zelo boleče, včasih osvobajajoče, včasih zoprno, včasih lepo..." Zaželi nam, da smo ravno prav razumski in ravno prav magičnega razmišljanja.
Verjetno se marsikomu tukaj pojavi vprašanje, kaj je logično razumsko mišljenje in kaj magično.
"Logična komponenta je prepleti nove izkušnje s preteklimi. Magična komponenta je otroško zanimanje za danes, jutri, nove naloge, nove izzive... Brez magičnega mišljenja ne bi mogli razumeti pravljic, sanj in umetnosti. Magično razmišljanje se skozi življenje razvije v logično, ki na videz prekrije magično mišljenje."
Svojo besedo konča s lepim nagovorom in željo, da najdemo odgovor in postanemo človek, ki še bolj udejanja svoje želje, načrte in zamisli v veselje, korist in zadovoljstvo sebe, okolice in prihodnosti.

Že ob prvih straneh knjige, v predgovoru in uvodniku začutim dobro energijo, ki me vodi naprej v branje. S dobrimi besedami opisane želje, namen knjige v ozadju v meni zbuja dobre občutke. 

"Ta knjiga je namenjena vsem, ki se ne vdajo, ki verjamejo, upajo in se trudijo svoj košček sveta spremeniti na bolje. Naša pravica in dolžnost je, da smo srečni, da znamo sanjati in segati po svojih sanjah. Naša dolžnost je, da poslušamo svoje srce in mu sledimo. Um se lahko zmoti, srce nikoli!" pravi Maya.
Ob prebranih prvih stavkih njene besede, sem začutila kot, da bi govorila o meni. Dobim občutek, da je Maya izredna ženska, kar se mi potrdi tudi skozi branje njene besede, kot avtorice knjige.
V oči mi stopi stavek:" Vsak od nas ima svoje življenjsko poslanstvo - nekdo gradi hiše, drugi popravlja avtomobile, tretji izdeluje gumbe, nekdo pomaga ostarelim, nekdo izobražuje, nekdo v imenu človeštva preizkuša meje, nekdo pa drugim pomaga s tem, da preprosto je in svojim vzgledom navdihuje ljudi ter jim daje moč in voljo za njihovo lastno pot." Ko sem prebrala odsek o življenjskemu poslanstvu se mi je potrdilo mišljenje, ki sem ga imela. Dobila sem dokaz in pečat, kaj je moje življenjsko poslanstvo. Jaz zase vem, pa vi? Zadnja poved odstavka je tisti pečat, ki sem ga potrebovala.
Maya se je s vilinskimi simboli srečala pred nekaj leti, ko jih je začela uporabljati zase. Zatem jih je risala za prijatelje, pozneje pa so jih začeli izdelovati v obliki amuletov. Pravi, da niso čarobna palčka, ki brez truda čudežno spremeni naše življenje, pomagajo pa nam pritegniti pravo energijo in priti do tistega najboljšega, kar se skriva v nas. 

Kaj so vilinski simboli?
Vilinski simboli. Foto.: VRB
"Vilinski simboli so ključi energij, ki na preprost način prebujajo naše sposobnosti in sprožijo zmožnost ustvarjanja življenja po svoji volji. Odklenejo naše energije in učinkovito raztapljajo vse ovire na naši poti."
Knjiga mi je všeč zaradi namena, besed, fotografij, simbolov, ki vsi skupaj tvorijo pozitivno energijo.
Verjamem v energije, zaradi česar me toliko bolj pritegne...

"Dovolite si osebno izkušnjo 
in 
se odprite presenetljivim posledicam!"

V knjigi so dobro opisana uporaba vilinskih simbolov in meditacija z njimi. Za vse, ki bi radi spremenili nekaj v svojemu življenju in se obdali s pozitivno, magično energijo lahko nasvete dobite v knjigi, vilinske simbole pa v Charnici v Ljubljani. 
Knjiga Vilinski simboli Začni? Včeraj!
"Vsak vilinski simbol ima svoj pomen."
Tako kot vsaka stvar, ki se nam zgodi.

Pri ustvarjanju knjige so sodelovali tudi...
Ilustracije: Marjetka Jeršek
Fotografija: Incognito design
Izdelki Incognito design. Foto.: VRB
Predstavnica Incognito design. Foto.: VRB
"Vile spreminjajo tok Incognita..."
Oblikovanje: Robert Križmančič
Robert Križmančič. Foto.: VRB
Izdelki Charnice - Vilinski simboli.
Predstavnica Charnice. Foto.: VRB
Zlatarna Celje
Izdelki zlatarne Celje - Vilinski simboli. Foto.: VRB
Vilinska penina izdelek Frangeževih penin.
Na steklenici vilinski simbol sreče (Kalar Adali). Foto.: VRB
Predstavnica Frangeževih penin. Foto.: VRB
O svojih izkušnjah s vilinskimi simboli je spregovorila tudi Neisha.
Neisha. Foto.: VRB
Dodajam še to... Ni naključij!...
Ko sem smo imeli možnosti zbrati enega izmed vilinskih simbolov, sem iz mošnjička potegnila vilinski simbol - Uspeh (Tir Kairi). Kot nalašč zame saj nam vilinski simbol uspeha pomaga osvojiti novo pojmovanje uspešnosti in nas premakne v krog zmagovalcev. Obstaja povezava med mojim imenom in simbolom uspeha, ki sem ga dobila. Tako kot obstaja razlog, da sem Viktorija.
Na pol za hec, na pol zares sem pomislila, le kaj bi bil drugi simbol, ki bi ga dobila. Sežem v mošnjiček in potegnem drugi vilinski simbol. Le kaj je bilo? 
- Zdravje (Olan Rei) simbol kateri se uporablja za izboljšanje splošnega zdravstvenega stanja vseh teles. 
Kot naročeno zame si mislim in malo zatem že listam po knjigi vilinskih simbolov, da izvem kaj več.

... Verjamem v usodo!