O meni:

Viktorija Rozman Bitenc, svobodna umetnica in slovenska fotografinja, *23. december 1992, Ljubljana.

Raziskujem vse kar je nenavadno in očem skrito. Največja ljubezen so mi zapuščene zgradbe in ljudje z roba. Zgradbe imajo v sebi zgodbe, takšne in drugačne. Vsaka ima svojo življenjsko zgodbo. So kot ljudje. Tudi one imajo v sebi energijo, ki jo oddajajo. Le ta polni mojo notranjo praznino in mi služi za pomoč brezdomcem in narkomanom.

V svoj foto objektiv skušam ujeti prav vsak skriti in ne skriti kotiček. Fotografiram zapuščeno, kakor ne zapuščeno in polno energije in svežine.

Življenje je zame raziskovanje, kateremu nikoli ni konca. Zato skušam v svojemu življenju videti, poskusiti, slišati, se naučiti čim več. Nikoli ne vemo, kdaj nas doleti konec naše poti.

Opozorilo / Warning

Vse fotografije so last avtorja tega bloga in so zaščitene z avtorskimi pravicami. Kakršna koli uporaba fotografij mora biti odobrena s strani avtorja.

All photographs are property of author of this blog and are protected by copyright.
Any usage of photos must be approved by the author.

Trailer "Koliko se ljubiš?" (Docum. movie)

nedelja, 01. junij 2014

UE SLO. - Zapuščeni grad #4. (Slovenija) - Slovenski gradovi

Zapuščeni grad #4. (Slovenija)
15. stoletje
Turnišče iz leta 1980.
Vischerjev bakrorez iz okoli leta 1681.
Dvorec je naslednik gradu Pogrenja. Prvič se omenja leta 1441 kot Tuernes. V 16. stoletju je bil v posesti Szekelyjev oz. njihovih dedičev. Posest je nato pred letom 1626 prešla v roke Herbersteinov, leta 1676 si je dvorec pridobila Suzana E. Thurn, ki je s svojim sinom Johanom Maksimilijanom grofom Thurn-Valsassina pozidala sedanjo stavbo. Kasneje je bila gospoščina zasežena in leta 1729 prodana baronu Anselmu pl. Fleischmannu, kasneje pa so se lastniki hitro menjavali. Po drugi svetovni vojni je bila stavba nacionalizirana.

Med leti 1953 in 1980 je bila v stavbi poljedelsko – živinorejska šola. 
Tloris (Izris: Ivo Gričar)
Današnja podoba gradu je žalostna, saj ga je pošteno načel zob časa. Skupina prostovoljcev se trudi, da bi mu spet vrnila življenje, skozi dogodke, umetnišče razstave, gledališče predstave in marsikaj drugega. Občina Ptuj v številnih letih ni naredila ničesar kar bi grad ohranjalo pri življenju, zato so se ljudje postavili na noge in strmijo k uresničevanju svojih želja, da obudijo princa iz teme. Dejavnosti katere se dogajajo v gradu in njegovi okolici lahko spremljate na: 
Jaz mu košček življenja, nekaj beatov srca podarjam skozi svoje delo ki si ga lahko ogledate spodaj...
Grad Turnišče - Pogled iz parka na hrbet gradu.
Kamin katerega ob spodnjih robovih krasi detajl levjih nogic.
Arkadni hodnik v 1. nadstropju gradu.
Glavni prostor gradu.
Eden izmed pol kletnih prostorov.
Levi; Sredinski; Desni del arkadnega hodnika.

Pogled na desno daljšo stranico gradu, s sprednje strani.
VIDEO GRADU:

Vir starih fotografij in zgodovinski tekst: Google in Slo.si - Gradovi.