O meni:

Viktorija Rozman Bitenc, svobodna umetnica in slovenska fotografinja, *23. december 1992, Ljubljana.

Raziskujem vse kar je nenavadno in očem skrito. Največja ljubezen so mi zapuščene zgradbe in ljudje z roba. Zgradbe imajo v sebi zgodbe, takšne in drugačne. Vsaka ima svojo življenjsko zgodbo. So kot ljudje. Tudi one imajo v sebi energijo, ki jo oddajajo. Le ta polni mojo notranjo praznino in mi služi za pomoč brezdomcem in narkomanom.

V svoj foto objektiv skušam ujeti prav vsak skriti in ne skriti kotiček. Fotografiram zapuščeno, kakor ne zapuščeno in polno energije in svežine.

Življenje je zame raziskovanje, kateremu nikoli ni konca. Zato skušam v svojemu življenju videti, poskusiti, slišati, se naučiti čim več. Nikoli ne vemo, kdaj nas doleti konec naše poti.

Opozorilo / Warning

Vse fotografije so last avtorja tega bloga in so zaščitene z avtorskimi pravicami. Kakršna koli uporaba fotografij mora biti odobrena s strani avtorja.

All photographs are property of author of this blog and are protected by copyright.
Any usage of photos must be approved by the author.

Trailer "Koliko se ljubiš?" (Docum. movie)

sobota, 17. marec 2018

Moji prvi podganji mladiči #Podgane

Moji prvi podganji mladiči

Moji majhni Ginger in Madonna sta 17.3. sta postali mamici


V našo družino sta prišli za moj rojstni dan 23.12., kot darilo od mojega moža Dejan-Damjan. Pretekli teden sta imeli močno povečan trebušček. Mala Ginger je bila občutljiva na vsak dotik, bližino drugih sploh okoli trebuščka. Ta glavne sta bile prav 3 tedne nazaj, ko sta veselo radostno obiskovale 2 Rex samčka Flip in Fredi. 
Sprašujem se kakšno dlako bodo imeli, če sploh bodo imeli. Prav zares me zanima kateri geni bodo prevladovali. Obe samički imata standardno husky sivo dlako, kot Dumbo ušeska. Samčka sta OBA rex, en dumbo, drugi ne. Seveda je vprašaj kateri je kero, to ne bo nikoli znano. A prepričana sem, da bo kmalu znano kakšno dlako bodo imeli. Še nekaj dni pa bo znano ali bodo imeli standardno dlako s kakšnimi posebnostmi (Samčka imata nakodrane (Curly) brkice) ali pa bodo pasme Rex kakor samčka (Goli s koščki kožuščka, ki ga s meseci izgubijo).

Že ves dan s veseljem poslušam nežno piskanje mladičkov, ki se slepi, gluhi izgubljajo okoli Ginger in Madonne. Moram reči, da jima vloga mamice obema pristoji, saj lepo skrbita za mladičke. Kolikor vidim jih pogosto ližeta, hranita, ves čas skrbita, da so na varnem pod njima, v njuni bližini. Kolikor vidim do sedaj imam občutek, da bodo mladički odrasli v prijazne, sproščene odrasle podgane. Gensko je zelo pomembno kakšne narave je mamica in kako skrbi za svoje mladičke. Moja Ginger in Madonna se trudita po najboljših močeh skrbeti za male in imeti vse pod nadzorom.
Zjutraj 17.3.2018, ko sem slučajno naletela na 1 kepico sem videla, da je ena od brejih povila. Videla sem le enega mladička. Kasneje sem pri Ginger naštela okoli 8 mladičkov, a število vseh še ni znano. Odločila sem se, da JU BOM OBE pustila v njuni kletki, kjer sta rodili in naredili gnezdo. Zato sem se odločila, da druge odrasle samičke (ČE BO POTREBA) odstranim iz njihove kletke v drugo. A ker imam na voljo le 1 veliko kletko, ki pa je pasji transporter so rešetke zelo na redko. Odrasla podgana se preprosto stlači skozi in pobegne. Zato iščem žico, pleksi steklo, da bom zaščitila kletko, da bodo imele mirne misli.
A zanekrat NI potrebe po tem, da ostale odrasle samičke odstranim iz bližine obeh mamic in njunih mladičkov #RatPups. Vse odrasle samičke se že cel dan držijo na distanci, ko počivajo na drugih delih kletke, stran od mamic in njunih mladičkov. Prav zanimivo, a ostale odrasle so se v spoštovanju same držijo na distanci. Tu pa tam se približajo, pridejo pogledat, povohajo in se obrnejo in gredo drugam. Pustijo jih na miru, ko se že cel dan spoštljivo prilagajajo do te mere, da spijo tam kjer drugače nikoli ne.
Jaz sem se skušala približati mamicama Ginger in Madonni, da bi ju nežno pobožala v znak podpore in skrbi. Kot je bilo za pričakovati Madonna je bolj odprta in se je pustila kratko pocrkljati. Ginger pa se je zapodila vame in me nežno ugriznila, kot vedno. Ni me ugriznila do krvi, kar nakazuje, da me spoštuje in zgolj pazi na svoje mladičke. Ne dovoli nikomur, da se jim približa, ko nje ni blizu. 
Čudovita izkušnja, ko lahko spremljam kako se podgane obnašajo v tropu ob porodu ene iz tropa. Zanimivo je bilo, kako je Medo v pritličju kletke stražil na Madonno. Ona je v leseni škatlici ležala s ritko v škatlici, ko je le sprednji del (nogice in glava) visela čez rob škatlice. Svoje mladičke je Madonna tako današnje dopoldne povila v leseno kocko (dimenzija 1 dm). Po tem je VSE mladičke prestavila ven, ne daleč, le na tkanino. Še zdaj OBE ležita, hranita in skrbita za svoj naraščaj v svojih gnezdih. Druge podganje samičke pa ju pazijo s daljave. 
Moja Manekenka (standard) se še vedno hodi nastavljat k samčkoma. Takoj ko odprem kletko pleza k njima. Če naleti na zaprta vrata gre gor ali pa slabo minuto počaka dokler mami (jaz) ne odprem. Zanimivo, da pogosto leži in pazi na hišici, samčke obiskuje pa kot, da bi želela sama. A se nič ne prime, saj je že starejša odrasla podgana. A seksa pa lahko, zakaj pa ne...
Tako je danes naša družina pridobila še za nekaj novih članov. Zaenkrat lahko rečem, da je sigurno okoli 16 mladičkov. V kratkem več...